Kötü Linkleri Kurtarmanın 6 Yolu

Kendi sitelerinizi burada tanıtabilirsiniz.

Moderatörler: quaint, Tardigrada

gunhan_izim64
Genel Yetkili Adayı
İletişim:

Kötü Linkleri Kurtarmanın 6 Yolu

Mesaj gönderen gunhan_izim64 »

Sitenizi Zararlı Linklerden Kurtarın Bu çok sık duyduğumuz bir hikayedir : Birileri blackhat tabir ettiğimiz kötü amaçlı SEO üzerine faaliyet göstere birileri ile anlaşır, bu sözde uzman spamlerle dolu linkler yaratır, paraları alır ve kısa süre sonra ceza ile karşılaşılır. Kötü bir öneri alırsınız, “bir arkadaşınız” bu linkleri onarır, siz bu linkleri onarma cesaretini kendinizde bulursunuz ancak zararı geri döndürmek o kadar kolay değildir. Eğer gerçekten pişmansanız , size geri dönüş için ve Google’ın Zararsız Siteler Listesi’ne geri dönmek için 6 yol önerebilirim. Size tüm bu yazı boyunca anlatacağım teorik durumun şeması aşağıda. Aşağıdaki sayfada linkler dengeye konuldu, burada kötü linkler (B) ve sağlam linkler (G) var. Her (B) ve (G) yüzlerce veya binlerce kötü linki temsil ediyor. Bu sayı şemada yarı yarıya verildi. Resim Sorunun Linklerden Kaynaklandığına Emin Olun Radikal bir şey ( bu da bir çözüm yolu ancak son çare olarak başvurulmalı) yapmadan önce başınızı derde sokanın kötü linkler olduğundan emin olun. Değer düşümünü, teknik bir sorundan veya Panda “ Cezası” gibi durumlardan ayırmak kolay değildir. Google sadece kötü linklerin değerini düşürür, bunu Link-juice’ı kısarak yapar. Google’ın bunun yapmasına neden olan diğer durumlar şunlardır : Sürekli gecikme ve kullanım dışı kalma sorunlarınız olabilir Sitenizi blokluyorsunuz (Robots.txt, Meta Robots) Kötü standartlaştırmalar veya yönlendirmeler koydunuz. Siteniz büyük bir kopya içeriğe sahip
Siteniz hacklendi veya bir yazılım sitenizi bozdu
Tüm bu kontroller bu incelemenin konusu dışında. Fakat sitenizi ameliyat masasına yatırmadan önce sorunun linklerden kaynaklandığına emin olun. Varsayalım ki tüm kontrolleri yaptınız ve sorunun linklerden kaynaklandığına eminsiniz : 1 . Biraz Bekleyin Bazı durumlarda ; sadece biraz beklemeniz gerekir. Diyelim ki, örnek olarak ; Biri, birçok site üzerinden SQL injection saldırısı düzenledi, size 1000li sayılarda spam link ile saldırıyor. Bu gibi durumlarda linkler webmasterlar tarafından anında kaldırılır ve Google durumun farkındadır. Eğer linkler sizin hatanız değilse, Google çoğunlukla bunu problem etmez. ( Ederse #5 e bakın) Eğer linkler sizin sorumluluğunuzdaysa (onları siz yarattıysanız veya tuttuğunuz Seo uzmanı bu işi yaptıysa) linkler zaman içinde değerini kaybeder. Durum çok ciddi değilse ve ceza algoritmikse, link grafiğinden bir miktar kötü linki düşürmek durumunuzu dengeleyebilir: Resim Bu demek değildir ki eski linklerin hiçbir gücü yok, ancak düşük değerli linkler zaman içinde doğal olarak link grafiğinde aşağı düşerler. Örneğin eğer birisi sitenize binlerce blog yorum linkleri gönderdiyse bile bu linkler zaman içinde gündemden düşecek ve arşive kaldırılacaktır. Bu linkler size zarar verse bile bu durum zaman içinde kaybolacaktır. 2. Linkleri kaldırın Ne yazık ki ; genellikle beklemeye zamanınız veya tahammülünüz yoktur. Öyleyse ; neden sadece kötü linkleri kaldırmıyorsunuz. Resim Bu en açık çözüm yolu, fakat burada iki temel durum söz konusu: (a) Ya eğer yapamazsanız ; Bu genel bir problemdir. Bir çok durumda , söz konusu sitelerin üzerinde tam kontrole sahip değilsinizdir veya giriş yetkiniz yoktur. ( Seo uzmanı size bu bilgileri vermemiştir) . Webmasterınızla konuşabilirsiniz ancak 100lerce kötü linkten bahsediyorsak bu pratik bir yöntem değil. Kolayca spamlenen bir site tipik olarak linklerin kolayca kaldırılabildiği bir site değildir. (b) Hangi linkleri kaldıracaksınız ? Eğer (a) daki çözümün sinir bozucu olduğunu düşünüyorsanız , daha büyük bir probleminiz var demektir. Ya eğer kötü linklerin bir kısmı size yardım ediyorsa ? Google ceza verirken bir linki örnek alarak hepsi hakkında karar verir. Bu çoğu durumda, sizi tamamen sorunun içine çeker. Bu tüm spamli linklerin size zarar verdiği anlamına gelmez. Ne yazık ki ; tamamıyla spamli linkler için hafif zararlı linkleri ayırmak çok zordur. Yazımızın geri kalanında ( a) ile karşı karşıya olduğunuzu düşünerek yazıya devam edeceğim. – Yani kötü linklerin hangileri olduğunu çok iyi biliyorsunuz ancak onları kaldırmak için yetkiniz yok. Diyelim ki , linkleri kötü sonuçlarla karşılaşmadan cerrahi bir müdahale ile kaldırmak mümkün değil. Ancak yapabileceğiniz birkaç seçenek mevcut : 3. Sayfayı Kaldırın Eğer linklerin hepsi ( veya büyük çoğunluğu) derin hedefli ve düşük değerli sayfalarsa bunları kaldırabilirsiniz. Resim Birçok durumda, sayfayı tamamen kaldırmanız gerekir (404 sayfası görülmeli) . Bu hedefteki linkleri etkisiz hale getirir. Bazı durumlarda, ceza çok ciddi değilse, sayfayı 301 yönlendirme ile başka sayfaya alabilirsiniz. Eğer tüm linkleriniz bir alt sayfaya yönlendirilmiş ise, kendinizi şanslı sayabilirsiniz. Çoğu durumda, bütün kötü linkler ana sayfaya yönlendirilmiştir, bu durum işleri biraz daha zorlaştırır. 4. Sağlam linkler oluşturun Bazılarına göre bu durum #2 nin aktif versiyonudur. Kötü linklerin değer kaybetmesini beklemek yerine, dengeyi sağlamak için siz de iyi linkler koyun. Resim “ İyi” demekle burada yararlı, yüksek geçerlilikte linklerden bahsediyorum. Eğer link profiliniz sınırlı ise bir süre boyunca linklerde sayı yerine niteliğe önem verin. Bu yöntem ceza sınırında veya düşük cezalı olanlar için geçerli. Ciddi uyarı : Bu çözüm çok zamanınızı alacak. Eğer zamanınız kısıtlı ise, sorun sizi ciddi şekilde vurduysa veya manual penalty aldıysanız şu iki seçenekten birine bakabilirsiniz. 5. Google’a başvurun Eğer kötü linkleri düzeltmek için her şeyi yapmanıza rağmen duvara tosladıysanız ve sıralamada hiçbir yükselme görünmüyorsa, direk olarak Google’a başvurmayı düşünebilirsiniz. Daha açık söylemek gerekirse, Google Webmaster araçlarından bir yeniden değerlendirme formu doldurun. Outspoken’dan Rhea bu konuda “ yeniden değerlendirme için nasıl bir dosya doldurmalı” konusunda harika bir yazı yazmış. Burada birkaç anahtar nokta var : .Dürüst olun, belirgin ve detaylı yazın .Çaba gösterdiğinizi onlara kanıtlayın .Doğruyu söylediğiniz hissini verin 6. Yeni Bir Yer Bulun Her şey başarısız olursa, sayfanız yerle bir edilmişse taşınmanın vakti gelmiş demektir. Resim Tabii ki ; Yeni bir domain alabilir, siteyi taşıyabilir, herşeye yeniden başlayabilirsiniz. Fakat bu bütün inbound linklerinizi, sayfa dışı sıralama değerlerinizi kaybetmeniz demek, en azından bir kısmını yeniden yapana kadar. Diğer seçenek ise bir 301- yönlendirmeyi yeni sayfaya yapmak. Bu tamamen risksiz bir yöntem değil, fakat birçok kez gördük ki site yönlendirme kötü linklerin gücünü kaybetmesi için oldukça önemli. Eğer kötü linkler eski ve spamli ise size 301- yönlendirmesini önerebilirim. Başka bir deyişle, değer düşürme taktikleri uyguladıysanız ancak sonunuz taşınma olduysa, yeni bir domaine 301 yönlendirmesi cezanızı kaldırabilir. Eğer binlerce parayla satın alınmış linkiniz varsa veya gerçekten aktif bir link cenneti yarattıysanız, cezanın geri gelmesi ve tüm yaptıklarınızın anlamsız kalması sorunu ile karşılaşabilirsiniz. Makul Bir Öneri Yazımı Google’a bir öneri yaparak bitirmek istiyorum. Bazen, insanlar kötü bir durumu ( Eski Seo uzmanının black hat taktikleri gibi) veya kasten kötü linklerin hedefi olmuş bir siteyi devralırlar. Şu anda, hedef taraftan kötü linkleri kaldırmak için bir düzeneğimiz yok. Eğer bana bir link verirseniz , “ Hayır, istemiyorum” diyemem. Arama motorları bunu anlar ve bunun değer ayarını yapar, fakat inanıyorum ki linkin olumsuz sonuçları için bir takip seçeneği olmalı. Tabii ki sonuçlarını değerlendiren bir link davranışı yaratmak imkansız ve sayfa bazlı direktif ( Meta robotları gibi) kesinlikle pratik değil. Benim önerim “ Bağlantı Kes ( Disconnect)” isimli bir Robots.txt direktifi yaratmak. Şöyle görüneceğini düşünüyorum : Resim Aslında bu direktif “ www.kotusite.com” dan gelen herhangi bir linki arama motorlarının bloklamasını söyleyecek ve bunları link grafiğinin içine katmayacak. Tüm alt domainleri içerecek bir ana öneri de düşünüyorum. Resim Bu sayısal olarak mümkün mü, Google ve Bing’in link grafiği işleme mantığına uyuyor mu? Gerçekten bilmiyorum. Şuna inanıyorum ki ; Robots.txt seviyesindeki değişim çok yararlı olabilir ve yaşadığım bir çok sorunu ortadan kaldırabilir. Biliyorum ki Google ve Bing kötü linklere büyük hoşgörü ile bakıyor ve site yöneticilerinin gelen bütün linkleri kontrol edemeyeceğini biliyor. İnsanların kontrol edemedikleri linklerden dolayı birçok kez zarar görmelerine şahit oldum (çoğu zaman hiçbir hataları yoktu). Eğer linkler sıralamanın öncelikli değeri olmaya devam ederse (bu tabii ki tartışılabilir) arama motorları bize kötü linkleri gittiği noktalardan kesebilecek bir yöntem vermeli. Güncelleme ( 15 Aralık) Yorumlardan dolayı, “Disconnect” komutuna dair birkaç noktayı açıklamak istedim. Öncelikli bu varolan bir Robots.txt komutu değil. Bu sadece benim önerim ( şu açık ki, bir çok insan yanlış bir görüşe kapıldı). İkincisi, bunu bir tartışma ortamı oluşsun diye yaptım, Google ve Bing’in değişimi destekleyeceğini sanmıyorum. Yorumlardaki bir diğer konu ise "Disconnect" özelliğinin black hat lere riskli linkler vererek sistem ile oynama şansı vereceği hakkında, bunu yapacaklar çünkü kolayca kaldırılabileceğini bilecekler. Bu iyi bir nokta olsa da, teorik olarak, çok pratik bir yöntem olduğunu söyleyemem. Şu bir gerçek ki black-hat ler zaten bunu yapıyor. Para ile satın alınan linkler, link cennetleri yaratmak, bunları kontrol etmek ve sorun çıktığında kaldırmak çok kolay. Seo şirketleri kısa dönemli yükselmeler için spamli linkler oluşturup, bunları Google yakalamadan siliyorlar. Doğası gereği, "Disconnect" direktifi ( veya benzeri bir araç) linkleri kontrol edemeyen insanlar için çok değerli olabilir. Bazı durumlarda, bunlar kötü niyetli linkler olabilir, fakat çoğu zaman, diğer insanların yarattığı ve kontrol dışına attığı linklerdir.

“Site tanıtım” sayfasına dön